Rozenkever op kamerplant

De rozenkever staat bekend als daadkrachtig ongedierte voor gazons, rozen en graszoden. Deze engerlingen zijn in staat om graszoden dusdanig toe te takelen dat zij in een geheel zijn op te rollen en weg te gooien.

Een greep uit ons bestrijdingsmiddel assortiment

Variëteiten

De rozenkever kent slechts 1 soort, dat is de Phyllopertha horticola

Schadelijk voor de plant?

De rozenkever brent op een tweetal manieren schade aan een gazon toe, namelijk:
Directe schade

  • Vraatschade aan gazon

Indirecte schade

  • Door de aanwezigheid van de larve worden mollen en diverse vogels aangetrokken wat zorgt voor nog meer secundaire schade.

Locatie op de plant?

De volwassen rozenkever zijn in staat om vliegen en vliegen op deze manier over het gehele gazon heen, de larve bevinden zich ten alle tijden onder de grond.

Uiterlijk

De volgroeide rozenkevers zijn tussen de 9 en 13 mm lang en hebben een bruinrood lichaam met vleugels uitgerust met kleine haren. Het halsschild van de rozenkever kent een diepgroene glimmende kleur en wordt naar mate de kever ouder wordt steeds donkerder.

Opmerkelijk

De larve van de rozenkever zijn in staat om de wortels van een grasmat dusdanig aan te tasten dat de gehele mat kan los komen te liggen en zal sterven.

Bestrijding

De meest effectieve vorm van biologische bestrijding van de rozenkever is door middel van nematoden. Nematoden zijn insect parasiterende aaltjes Heterorhabditis Bacteriophora die de larve en volgroeide rozenkever binnendringen door lichamelijke openingen. Zodra deze aaltjes binnen zijn gaan de bacterien waarmee zij samenleven toxine produceren waardoor de kever uiteindelijk sterft. Deze vorm van bestrijding is niet gevaarlijk voor mensen en andere dieren in de omgeving.

Oorzaak

De directe oorzaak is lastig te achterhalen. Wel staat de rozenkever bekend als meest voorkomende plaag voor gazonnen, grasmatten en rozenstruiken.

Verspreiding

De verspreiding van de rozenkever gebeurt door zowel de larve die zich voorbeweegt opzoek naar nieuw voedsel als door de gevleugelde rozenkever. Deze plaatst na bevruchting direct 85% van de eitjes onder de grond en verspreid de overige 15% over een groter gebied. Dit doet zij om de overlevingskans van haar eitjes te vergroten.

Welke planten zijn gevoelig?

Diverse rozensoorten zijn erg geliefd bij deze kever, echter zijn ook grasmatten en gazons niet veilig.

Schadelijk voor mensen?

De rozenkever is niet schadelijk voor mensen.

Rozenkever op kamerplant

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »