Taxuskever op kamerplant

De taxuskever is een geregeld voorkomende plaag in tuinen, boomkwekerijen en gewassen met veel vruchten. Ondanks de naam komt deze kever niet alleen voor op taxus planten.

Bestrijdingsmiddel tegen de taxuskever

Variëteiten

De taxuskever kent slechts 1 soort, dat is de Otiorhynchus Sulcatus

Schadelijk voor de plant?

De taxuskever brent op een tweetal manieren schade aan een gazon toe, namelijk:
Volwassen taxuskever

  • Vraatschade aan gewassen

Larve taxuskever

  • Vraatschade aan wortels
  • Vraatschade aan knollen
  • Vraatschade aan wortelstokken.
  • Vraatschade aan schors

Locatie op de plant?

De volwassen taxuskever kan niet vliegen maar wel uitzonderlijk goed springen en klimmen, deze wordt voornamelijk aangetroffen dicht bij de grond. De larve van de taxuskever leven voornamelijk onder de grond op een diepte van zo'n 3 á 4 centimeter.

Uiterlijk

Het gehele uiterlijk van de taxuskever staat in het teken van camouflage, en dat lukt ze goed. In het wild worden deze kevers zelden tot nooit aangetroffen doordat zij zo goed zijn vermomd. Volwassen taxuskevers hebben een mat zwart schild met kleine groene vlekken. De larve van de taxuskever zijn in eerste instantie wit alvorens deze langzaamaan ivoorkleurig worden.

Opmerkelijk

De onbevruchte eitjes van de taxuskever komen alsnog uit, hier komen vrouwtjes kevers uit.

Bestrijding

De meest effectieve vorm van biologische bestrijding van de taxuskever is door middel van nematoden. Nematoden zijn insect parasiterende aaltjes Heterorhabditis Bacteriophora die de larve en volgroeide taxuskever binnendringen door lichamelijke openingen. Zodra deze aaltjes binnen zijn gaan de bacterien waarmee zij samenleven toxine produceren waardoor de kever uiteindelijk sterft. Deze vorm van bestrijding is niet gevaarlijk voor mensen en andere dieren in de omgeving.

Oorzaak

De directe oorzaak is lastig te achterhalen. De wetenschap weet nog weinig over de taxuskever.

Verspreiding

De verspreiding van de taxuskever gebeurt door zowel de larve die zich voorbeweegt opzoek naar nieuw voedsel als door de klimmende volwassen taxuskever.

Welke planten zijn gevoelig?

Diverse zachtbladerige en lage tuinplanten zijn gevoelig maar ook gewassen met bessen en boomkwekerijen.

Schadelijk voor mensen?

De taxuskever is niet schadelijk voor mensen.

Taxuskever op kamerplant

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »