Varenrouwmug of rouwvlieg

De varenrouwmug voedt zich in tegenstelling tot andere rouwmuggen niet alleen met dood plantaardig materiaal maar ook met levend materiaal. Hiernaast blijft de volwassen varenrouwmug zich gedurende het hele leven continue voortplanten, hierdoor kan een kleine hoeveelheid larve of muggen snel leiden tot een enorme plaag.

Variëteiten

De varenrouwmug of rouwvlieg kent verschillende soorten zoals Bibio Marci, Bibio Hortulanus en Dilophus Febrillis.

Schadelijk voor de plant?

De varenrouwmug brent op een diverse manieren schade aan een kamerplant toe, namelijk:

  • Vraatschade aan dood plantaardig materiaal
  • Vraatschade aan levend organisch materiaal
  • Secundaire ziektes door vraatschade
    Pythium, Phytophthora, Botrytis, Fusarium, Verticillium

Locatie op de plant?

De volwassen varenrouwmug vliegt over grote gebieden opzoek naar soortgenoten en voedingsbodems. De larve van deze mug bevinden zich onder de grond en beginnen na 3 dagen bovengronds de plant toe te takelen.

Uiterlijk

In het volwassen stadium is de rouwvlieg tussen de 4 en 5 mm lang met een donker en dun lichaam. De larve zijn ongeveer 5 mm lang en ivoorkleurig. De rouwvliegjes lijken vanwege hun zwarte kleur en lange poten op fruitvliegjes.

Opmerkelijk

De rouwvliegjes zijn hun gehele leven bezig met voortplanten, hierdoor kunnen enkele muggen snel een plaag vormen.

Bestrijding

De meest effectieve vorm van biologische bestrijding van de varenrouwmug is door middel van een aaltjes. De Steinernema Feltiae zijn werkzame nematoden die de rouwvliegjes parasiteren. Deze vorm van bestrijding is niet schadelijk voor mensen en andere dieren in de omgeving.

Oorzaak

De directe oorzaak is lastig te achterhalen. Wel is bekend dat de varenrouwmug graag in warme en vochtige gebieden leeft, hierdoor zijn kassen een populaire plek.

Verspreiding

De verspreiding van de rouwvliegjes gebeurt door zowel de larve die zich voortbeweegt opzoek naar nieuw voedsel als door de vliegende volwassen varenrouwmug.

Welke planten zijn gevoelig?

Diverse potplanten, vooral planten die op een zonnige plek staan en de grond continue licht vochtig hebben. Ook zijn zachtbladerige planten populair.

Schadelijk voor mensen?

De rouwvlieg is niet schadelijk voor mensen.

Varenrouwmug of  rouwvlieg

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »