Varenrouwmug op kamerplant

De varenrouwmug voedt zich in tegenstelling tot andere rouwmuggen niet alleen met dood plantaardig materiaal maar ook met levend materiaal. Hiernaast blijft de volwassen varenrouwmug zich gedurende het hele leven continue voortplanten, hierdoor kan een kleine hoeveelheid larve of muggen snel leiden tot een enorme plaag.

Varenrouwmug

Variëteiten

De varenrouwmug kent slechts 1 soort.

Schadelijk voor de plant?

De varenrouwmug brent op een diverse manieren schade aan een gazon toe, namelijk:
- Vraatschade aan dood plantaardig materiaal
- Vraatschade aan levend organisch materiaal.
- Secundaire ziektes door vraatschade Pythium, Phytophthora, Botrytis, Fusarium, Verticillium

Locatie op de plant?

De volwassen varenrouwmug vliegt over grote gebieden opzoek naar soortgenoten en voedingsbodems. De larve van deze mug bevinden zich onder de grond en beginnen na 3 dagen bovengronds de plant toe te takelen.

Uiterlijk?

In het volwassen stadium is de varenrouwmug tussen de 4 en 5 mm lang met een donker en dun lichaam. De larve zijn ongeveer 5 mm lang en ivoorkleurig.

Opmerkelijk

De varenrouwmug is zijn gehele leven bezig met voortplanten, hierdoor kunnen enkele muggen snel een grote plaag vormen.

Bestrijding

De meest effectieve vorm van biologische bestrijding van de varenrouwmug is door middel van een roofkever. De roofkever Atheta Coriaria is een vraatzuchtige bestrijder van bodeminsecten zoals de varenrouwmug. Deze roofkever kan over grote afstanden vliegen opzoek naar zijn prooi. Deze vorm van bestrijding is niet gevaarlijk voor mensen en andere dieren in de omgeving.

Oorzaak

De directe oorzaak is lastig te achterhalen. Wel is bekend dat de varenrouwmug graag in warme en vochtige gebieden leeft, hierdoor zijn kassen een populaire plek.

Verspreiding

De verspreiding van de varenrouwmug gebeurt door zowel de larve die zich voorbeweegt opzoek naar nieuw voedsel als door de vliegende volwassen varenrouwmug.

Welke planten zijn gevoelig?

Diverse potplanten, vooral planten die op een zonnige plek staan en de grond continue licht vochtig hebben. Ook zijn zachtbladerige planten populair.

Schadelijk voor mensen?

De varenroumug is niet schadelijk voor mensen.

 
Naam Varenrouwmug
Soort Mug
Bestrijdbaar Goed
Verspreiding Vliegend

Varenrouwmug op kamerplant

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »